jalutuskäik vihmas

12. september 2016

On imeilus suve lõpp...Ilmad on lihtsalt erakordselt suurepärased... Loodan, et Te kõik naudite ilmasid täiel rinnal ja veedate palju aega väljas :) Õigepea saabub sügis, mis kindlasti toob ka meie päevadesse märksa rohkem vihma, mistõttu arvan, et oleks väga paslik lobiseda natukene vihmase ilma jalutuskäikudest... Sirvisin raamatut "mängime & õpime" ( Dr Dorothy Einon) ning seal oli üks  lugemine sellest, mida võiks teha jalutuskäigul, kui sajab vihma.

Ta kirjutas, et kui on vihmane päev ning lapsed on tüdinud toas joonistamisest, siis on väga sobilik minna õue ja nautida vihma! Olen temaga täiesti nõus, kuid arvan, et vihmaga õue minekuks ei pea ootama laste tüdinemist - võib kohe lapsed riidesse panna ja jalutuskäik alaku :) Enamik lapsi on hea meelega vihmase ilmaga õues, kui nad on sobivalt riides.. Olen 100% nõus!

Dr Dorothy Einon soovitused, mida vihmaga õues teha:

* Otsige lompe. Hüpake neist üle, pladistage seal, segage vett tokikesega ja vaadake, kuidas vesi liigub.
* Visake loiku lehti, puu- ja paberitükikesi ja hüpake uuesti. Mis juhtub?
* Leidke porine koht, lubage lapsel poris platerdada ja vaadata, kuidas pori kummikute külge jääb.
* Vaadake, kuidas vihmapiisad loiku, tiiki või järve kukuvad. Vaadake, kuidas vesi virvendab. Visake kive vette ja vaadake, kuidas veepind sellest veel palju rohkem kobrutama hakkab.

* Vaadake üles taevasse. Kuidas vihmapilved välja näevad? Kas taevas on erinev siis, kui vihma sajab, ja siis, kui on lihtsalt sombune? Rääkige sellest, missugune võib taevas olla.
* Vaadake vihmapiisku taimedel ja otsige välja ilmunud vihmausse. Mis on juhtunud kõigi teiste loomadega.
* Linnas otsige kohti, kus autod vett pritsivad. Vaadake, mis juhtub, kui autod läbi loikude sõidavad. Vaadake, kuidas vesi rentslisse voolab, kuidas valgus vees peegeldub ja inimesed, vihmavarjud pea kohal, kuivemaid kohti otsides edasi tõttavad.
... siis minge koju (või kohvikusse), et juua üks soe jook ja rääkida kõigest sellest, mida te jalutuskäigul nägite.

Olen raamatus kirjutatuga täiesti nõus, kuid teeksin ka pisikese ülevaate sellest, mida mina olen lapsega õues teinud.

* Kindlasti ka meie lemmiktegevuseks on poriloikudes ja mudas pladistamine. Arvan, et see tegevus on ajatu ja ei olene üldse laste vanusest. Kui kõik lapsed on ilusasti riietatud kummiülikonda, siis kindlasti tasub neil lubada ka üksteist pritsida - see on samuti väga lõbus ;)
* Meie peres on lõbus ka poriloikudes rattaga kimada. Hiljuti tegi laps ka luuleread: "Kui vihma hakkab sadama, siis mina hakkan kimama." :)
* Poriloikudes on tore ka autodega mängida, vett ämbritega ühest kohast teise tassida ja kive loopida - kõik need tegevused on lõbusad ja toredad.
* Kindlasti tasub püüda vihmapiisku näiteks keelega, sõrmega, kummikuga jne... Siin tasuks taaskord panna fantaasia tööle...
* Huvitav oleks ka jäljendada erinevaid loomi - näiteks las lapsed hüppavad poriloigus kui konnad ;)
* Kui vihma sajab väga kõvasti, siis on kaval plaan minna  metsa või parki jalutama. Vaadata erinevaid puid, kuidas lehed puudel värvi muudavad, kuidas lilled tärkavad ja nii edasi...
* Kui pere pole harjunud vihmaga õues käimas, siis alustuseks oleks kõige lihtsam võtta ette väike jalutuskäik poodi ja tagasi. Meie seame vihmaga ka sammud raamatukokku, et uusi ja põnevaid lugemisi koju tuua.
* ... ja oi, kui ilus on jalutada, kui on natukene päikest ja natukene vihma, siis kindlasti õnnestub leida ülesse ka vikerkaar. Rääkida lastele sellest, kuidas vikerkaar üldse tekib ja arutleda teistel põnevatel teemadel. Näiteks, kuidas ja miks üldse vihma sajab? Mis saaks, kui vihma ei sajaks? Ja nii edasi...

Selleks, et lapsel ja emmel-issil oleks vihmaga õues hea olla, on tarvis häid vihmariideid ja muud ei midagi. :) Sajuga e-poes on veel loetud päevad suurepärane pakkumine, et Te kõik saaksite valmistuda sügiseks. Kõik tavahinnaga tooded on kuni pühapäevani -25%, soodustuse saamiseks tuleb ostukorvis kirjutada sooduskupongi märksõna "suvelõpp": Kasutage kindlasti head võimalust ja riietuge soojalt, mugavalt, soodsalt ja omanäoliselt :)

Uskuge mind vihmase ilmaga ei pea kindlasti toas olema - ei tasu olla muretsev ema, et mis siis saab, kui laps külmetab ja haigeks jääb... Vastupidi selleks, et laps terve oleks, on õues oleks parim variant - seda ka vihmase ilmaga! Lastele meeldib vesi ja mida rohkem pori/vihma on, seda lõbusam neil on :). Ps! Kui olete varustatud Sajuga e-poes pakutavate toodetega, siis on Teie lapsel kindlasti soe ja mõnus õues olla.

On väga tore, et Norras/Rootsis/Taanis on lapsed alati ja iga ilmaga õues - riietutakse lihtsalt vastavalt ilmale. Kui mina sain emaks, olin kindel, et õues olemisel lähtun just nimelt nende põhimõtetest, sest täiesti ausalt öeldes, on ütlemata lõbus ja huvitav käia õues ükskõik, mis ilm parasjagu on :) Btw leidsin väga vahva blogi: Rain and Shine Mamma. Seal on toodud välja väga head põhjused, miks tema peab oluliseks, et lapsed oleksid rohkem ja ikka rohkem iga ilmaga õues. Kindlasti tasub tema blogil pilk peal hoida, sest tema mõtted ja ideed on väga vahvad!

Pole halba ilma vaid on ebasobiv riietus ning Sajuga aitab Teil leida sobiva riietuse

Lõbusaid ja toredaid hetki õues,
Teie Sajuga

 

Lapsed armastavad vihma!

Aeg lendab! – 2 nädalat on eelmisest blogipostitusest möödas (lubatud nädala asemel), aga nüüd leidsin selle aja ja kirjutan Teile mõned read enda mõtetest.

... PIKK PAUS ON LÄBI :)

Suured ja siirad vabandused, et Sajuga toimetustes on olnud vaikus. Täna, 21.veebruaril, on ainuõige aeg enda kolmandat „lapsukest” taas kasvatama hakata, sest täna on pidupäev! :) Minu teisel silmarõõmul on sünnipäev – esimene aastaring on täis saanud. See kõlab klišeena, kuid aeg tõesti lendab.